Binaları riskli vatandaşları, kat maliklerini ada bazlı kentsel dönüşüm projelerine yöneltmek gerektiğini vurgulayan Uluocak, ‘Deprem ve Niteliksiz yapı stoğu İstanbul’un bir gerçeğidir. Türkiye’de ve özellikle İstanbul’daki niteliksiz yapı stoğunun hızlı bir şekilde yenilenmesi gerekmektedir.İstanbul’un ana yerleşim merkezinde,yeni yerleşim yerleri açmak yerine, 1999 Marmara Depremi’nden önce yapılan bütün binaların öncelik sırasına göre yenilenmesi gerekmektedir’ dedi.
‘Yeni İstanbul depremi için zaman olmayabilir’
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Eylül ayı meclis toplantısında Marmara Depremi konulu gündem dışı konuşmasında kentsel dönüşüm ile ilgili sorunlara değinen İBB ve Zeytinburnu CHP Meclis Üyesi Süleyman Uluocak konuşmasının devamında şunları söyledi; "Vatandaşlarımızın binalarını yenilemesi için yeterince birikimleri yok. Eski binaları yıkıp, yeni bina üretecek finansman sorunu var ve en önemlisi yaklaşan İstanbul Depremi için zaman da olmayabilir."

‘Yeni konut üreterek İstanbul’u depreme hazırlayamayız’
TOKİ gibi güçlü bir kurum bile, 1999 depreminden sonra Türkiye genelinde yaklaşık 850.000 konut üretti. İstanbul’da ise olası İstanbul Depreminde 500.000 konutun riskli bina katogorisine gireceği öngörülmektedir. Bu nedenle, yeni konut üretmek olası İstanbul depremi için gerçekçi bir çözüm olamayacaktır. 1999 Marmara Depremi’nden sonar TOKİ dahil İstanbul’da üretilen konut sayısı 200.000’dir. Yeni yapı inşa ederek, İstanbul’u depreme hazırlayamayız.
‘Fikirtepe’deki vatandaşlar devlet eliyle mağdur edilmiştir’
Afet Odaklı “Kentsel Dönüşüm” bir zorunluluktur. Önceliğimiz can güvenliği olmalıdır. Riskli yapı veya riskli alanlarda oturanların da dönüşüm sürecine katkı vermesi gerekmektedir. Kentsel Dönüşüme en kötü örnek; Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Projesidir; Binaların bir kısmı bitti, Binaların bir kısmı yarım olarak durmaktadır. Binaların bir kısmına da hiç başlanmamıştır. Fikirtepe’deki vatandaş devlet eliyle mağdur edilmiştir.
‘İlçe belediyeleri, riski yapı tespiti vatandaş lehine ücretsiz yapmalıdır’
Kentsel Dönüşüm Projeleri de hızlı ilerlemiyor. Çok fazla bürokratik engel var. Belediyelerin kentsel dönüşüm konusunda yeterli çalışmaları yok. Belediyelerin planlama müdürlüklerinde yeterli ve yetkin elemanları yok. Kentsel Dönüşümden, kendi binasını yapmak isteyen vatandaşların belediyelere ödedikleri harçlar hala çok yüksek. Yapı Denetim Kanunu yeterli çalışmıyor. Binalar halen yeterince denetlenmiyor. Çoklu Mülkiyetli binalarda, 1 kat malikinin, bir binadan 2/3 çoğunluk sağlanmadan karot numunesi almasına müsade edilmemelidir.
6306 sayılı kanunun bütün maddeleri birbirleriyle uyumlu olmalıdır. Nasıl, 2/3 çoğunluk olmadan Avan Proje tasdiki ve müteahhit firmayla anlaşma yapılamıyorsa, 1 kişinin müracaatıyla binanın yıkılmasına da müsade edilmemelidir.
‘Kentsel dönüşüm süreci, vatandaşın aleyhine işliyor’

‘İnşaatlara, havuzdan yapı Denetim firması ataması iptal edilmelidir’
fiziki olarak kontrol edemedikleri şantiyeleri taze betondan numune alımında, laboratuvarlar üzerinden müteahhit firmaları kontrol etmek istemektedirler.
‘Devlet anlaşmalarda taraf olmalıdır’