Türkiye’nin en çok yatırımcı çeken ve en aktif iç sektörlerinden birisi inşaat sektörü. Şehirleşmenin gün geçtikçe arttığı ülkemizde, en büyük inşaatların sahipleri de genelde yabancı şirketler oluyor. İnsanların barınma ihtiyacı hiç bitmeyeceğinden onlara ev yapıp satmak, çoğu şirketin işine geliyor. Öte yandan eğer bir başka ülkenin vatandaşlığına sahip olmak istiyorsanız, o ülkeye çeşitli alanlarda yatırım yapmanız gerekiyor. Türkiye’den vatandaşlık sahibi olmak isteyen yabancılara,1 milyon dolarlık gayrimenkul yatırımı şartı bulunuyordu. Cumhurbaşkanı kararnamesi ile bu rakam 300 bin dolara düşürüldü.
NİHAİ KARAR VERİLDİ
Şirketler ya da kişiler, 1 milyon dolarlık gayrimenkul yatırımı yapınca Türkiye’den vatandaşlık alma hakkına sahip oluyorlardı. Bu karar 12 Ocak 2017’de yayınlanan Resmi Gazete ile duyurulmuştu. Ancak konut fiyatlarının düşmesi üzerine 1 milyon dolarlık limitin 300 bin dolara kadar çekileceğine dair yeni bir torba yasa hazırlanmıştı. 24 Haziran seçimleri sonrasında yeniden gündeme geleceği bilenen konu ile ilgili nihai karar sonunda verildi. Yayımlanan Cumhurbaşkanlığı karanamesi ile birlikte 1 milyon dolarlık limit 300 bin dolara çekildi.
TÜRK YATIRIMCININ İŞİ ZOR
Kararname ile beraber Türkiye’de yatırım yapan ve konut sahbi olan yabancılar çok daha kolay vatandaşlık hakkını elde edebilecekler. Diğer yandan Türk vatandaşlarının ise tam tersini yapıp farklı ülkelerden vatandaşlık alması zorlaşıyor. Dolar ve Euro ile Türk Lirası arasındaki fark büyüdükçe Türk yatırımcılar, yurt dışına açılmakta oldukça zorlanıyorlar.
GEÇEN YIL ÇIKMIŞTI
Türkiye'ye 2 milyon dolar yatırım yapan veya 1 milyon dolarlık ev alana, başka bir şart aranmaksızın vatandaşlık verilmesinin yolu geçen sene açılmıştı. 12 Ocak 2017'de Resmi Gazete'de yayımlanan ve "Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapan" yönetmeliğe göre, en az 2 milyon dolar sabit sermaye yatırımı yapan ve bu durumu Ekonomi Bakanlığı'nca tespit edilen veya en az 1 milyon dolarıyla taşınmaz alan ve bunun 3 yıl satılmayacağını taahhüt eden şahıslar, Bakanlar Kurulu'nun kararı ile Türk vatandaşı olabiliyor. Gayrimenkul sektörü bu rakamı daha aşağı seviyelere çekmek için uzun süredir lobi faaliyet yürütüyordu.