Kartal Meydanı’nda düzenlenen Ahilik Haftası Kutlama törenine; Kartal Kaymakamı Cemil Aksak, Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ü temsilen Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Gülcemal Fidan, Cumhuriyet Halk Partisi Kartal İlçe Başkanı Erdal Kıskanç, Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Gökhan Yüksel, Kartal CemeviVakfı Başkanı Selami Sarıtaş, Kartal Cemevi Vakfı Eski Başkanı İsmail Saçlı, Cumhuriyet Halk Partisi Kartal Belediyesi Meclis Üyeleri, Bektaşi derneklerinin yöneticileri, sivil toplum kuruluşları ve Kartallılar katıldı. Etkinlikte Kartal Belediyesi’nin kurduğu çadırlarda, kaybolan meslekler sergilenirken, etkinliğe katılan vatandaşlara etli pilav ve ayran ikramında bulunuldu.
Kutlama programında konuşan Kartal Cemevi Vakfı Başkanı Selami Sarıtaş Ahilik’in tarihsel sürecine ve önemine değinerek: “Ahilik; Ahi Evran tarafından, Hacı Bektaş-ı Veli tarafından kurulan esnaf dayanışma teşkilatıdır. Anadolu’da yaşayan Müslüman Türkmen halkın sanat, ticaret ve ekonomi gibi çeşitli meslek alanlarında yetişmesini sağlayan, onları hem ekonomik hem de ahlaki yönden yetiştiren, çalışma yaşamını, iyi insan meziyetini esas alarak düzenleyen bir örgütlenmedir.Kendi kuralları vardır. Günümüzdeki esnaf odaları benzeri bir işlevi olan ahilik; iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin ve yardımseverliğin bütün güzel meziyetlerini içinde barındırır. Yardımlaşmayı ve önce iyi insan olmayı ilke edinen bir örgütlenme biçimidir. Bu geleneği sizlere taşımamızda yardımı olan Kartal Belediye Başkanı Sayın Op. Dr. Altınok Öz’e çok teşekkür ediyor sevgi ve saygılarımı sunuyorum.” dedi.
“Ahilik insanlara hem meslek hem de ahlaklı olmayı öğretmiştir”
Kartal Cemevi Vakfı Başkanı Selami Sarıtaş’ın konuşmasının ardından söz alan Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Gülcemal Fidan ise kâmil insan olma öğretilerinin başında Mevlana, Hacı Bektaş-ı Veli ve Ahi Evran’ın geldiğine işaret etti. Fidan, Kartal Meydanı’nda kurulan çadırlarda kaybolmaya yüz tutmuş birçok mesleğin sergilendiğini belirterek: “ Ahilik denildiği zaman akla kardeşlik gelir, dostluk gelir, dayanışma gelir. Ahilik, toplumun hem ekonomik hem sosyal olarak kalkınmasının olmazsa olmazıdır. Türkler, bu ahilik geleneğini çok eski yıllardan beri göç ettikleri yerlere taşımışlar. Ahilik geleneği ile işsiz güçsüz insanlara zanaat öğretildi. Bugünün meslek okulları görevini o zamanlar ahilik üstleniyordu. En önemlisi de ahlaklı ve dürüst olmayı ilke edinen, güçlünün güçsüzü koruduğu, zenginin fakiri anladığı ve suçluyu bile -topluma nasıl kazandırırım- diyen bir anlayıştır ahilik. Etkinliğe katılan herkese çok teşekkür ediyorum. Ahilik Haftamız, hayırlı olsun, kutlu olsun” dedi.
Kartal Cemevi dedelerinden Celal Özer ise ahiliğin eline, beline, diline sahip olmak olduğunu belirterek: ”Ahilik, değerlerimizi kuşanmaktır, erdem ve dürüstlüğü, dayanışma ve kardeşliği, hoşgörü ve cömertliği, faydalı bir meslek sanatını kuşanmaktır. Ahilik, komşum siftah yapmadı diğer ihtiyacınızı da ondan yapın diyen bir anlayışı kuşanmaktır.” dedi. Konuşmanın ardından birlik beraberlik duası yapıldı. Etkinlik, Ahi Kültürünü Araştırma ve Eğitim Vakfı Başkanı Dr. Ali Mazak yönetiminde “Ahilikte Şed Kuşatması” adlı tiyatro gösterimi ile devam etti. İkram edilen ahilik pilavının ardından etkinlik CemeviZakiri Hakkı Şimşek ve kızı Serap Şimşek ile Eren Aydın ve ekibinin dinletileriyle son buldu.