İstanbul’un en önemli su kaynaklarından biri olan ve bir tarafı Arnavutköy’e dayanan bir tarafı ise Başakşehir sınırları içinde kalan Sazlı Bosna Baraj Gölü’nün çevresi, kaçak hafriyatçıların döktüğü tonlarca moloz ve endüstriyel atıkla dolmuş vaziyette.
Kaçak döküm alanının bir tarafı Avcılar Belediyesi’ne ait iken bir diğer tarafı ise Başakşehir Belediyesi sınırları içerisinde. Su kaynağı ya da doğa demeden boş buldukları her yeri günün her saati kaçak moloz ve hafriyat döken kamyonlara kim dur diyecek beli değil. Başakşehir Belediyesi’nin sınırlarında kalan bu bölgede, gerek Şamlar Baraj Gölü’nün bulunması gerekse doğal güzellikleriyle bilinen bu alanlar, ne acıdır ki son yıllarda Kaçak döküm yapanların yarattığı kirlilikle can çekişir oldu. Kaçak döküm yapanların yarattığı kirlilikle mücadele etmesi gereken zabıta ve polis teşkilatlarının da yetersiz kaldığı bölge, söz konusu kaçak dökümler yüzünden gerçek anlamda can çekişir durumda.
BELEDİYE MECLİSİNDE GÜNDEME GELDİ
Başakşehir Belediyesi’nin meclis gündemine de gelen kaçak döküm konusunu, önceden çektiği fotoğraf ve edindiği bilgilerle gündeme getiren CHP’li meclis üyesi Zekeriya Tuncay, daha sonra yine kendisi gibi belediyede meclis üyesi ve grup başkan vekili olan Nizamettin Kümeç, ilçe başkanı Mustafa Erdemir, diğer meclis üyeleri Bağdagül Gülen, Beyzade Kayabaşı, Eda Kurt, Enser Şentürk, Hakan Yılmaz, Halil Kalkan, Hayrettin Özbakır, Sami Balcı ve basın mensuplarıyla birlikte bölgede inceleme yaptı. Gördükleri manzara karşısında şaşkınlıklarını dile getiren Nizamettin Kömeç ve heyette bulunan diğer kişiler, burada derhal önlem alınması gerektiğinin altını bir kez daha çizdiler.
KAMYONLAR GELMEYE DEVAM ETTİ
Saat 5 sularında CHP’li heyetin basın mensuplarıyla birlikte bölge de yaptığı ziyaret esnasında dahi hafriyat kamyonlarının biri gidip, biri geliyordu. Şamlar Barajı alanına ve buldukları tüm dere yataklarına kaçak döküm yapan kamyonların peşi sıra kepçeler gelip, düzeltme yapıyor ve dökülen hafriyatlar silindirlerle ezilerek kamyonların daha rahat çalışabilmeleri sağlanıyor. Yani kaçak dökümler sadece gece değil, gündüzleri de yapılıyor.
Başkan Kartoğlu” Sorun emniyetin
Başakşehir Belediye meclisinin de gündemine gelen ve yerinde inceleme yaparak açıklama yapan CHP’li meclis üyelerinin gündeme getirdiği Başakşehir’in boş ve su havzası alanlarına yapılan kaçak döküm hakkında görüşlerini aldığımız Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu, sorun tamamiyle emniyetin alanına giriyor dedi. Kartoğlu, neden derseniz bizler ancak zabıta önlemleriyle bariyer koyabiliyoruz ve ya mesai saatlerinde zabıta koyabiliyoruz. Ancak, bu dökümcüler bariyerleri de yıkıyor, zabıtalarımıza da saldırıyorlar. Dolayısıyla bizim yapabileceklerimiz bu kadar. Dahası şu an dahi 4-5 araçları bağlanmış durumda. Yani çok büyük miktarda cezalarda yiyecekler ama her şeye rağmen kaçak döküme devam ediyorlar. Geldiğimiz noktada çözüm Emniyetle alakalı. Ve ben de en kısa sürede Emniyet Müdürümüzle de tekrardan sırf bu konuyu görüşeceğim ve mutlaka bir önlem alacağız “ dedi
MAHALLENİN BİR DE MUHTARI VAR
Konu hakkında görüşünü almak adına birkaç kez telefonla aradığımız Şahintepe Mahalle Muhtarı Hüseyin Uçar, telefonu çalmasına rağmen açmadığından ulaşamadık. Muhtar olarak seçildiği Mahallesinde gerçekleşen bu denli büyük kaçak döküm hakkında ne tür bir girişimde bulunduğunu veya kendince farklı mücadeleler yapıp yapmadığını sormak adına aradığımız Muhtar Hüseyin Uçar telefona cevap verseydi kendisine şunları soracaktık.
VATANDAŞ: MUHTARIMIZ VAR MI, YOK MU BELLİ DEĞİL
Yaşanılan bu sorun hakkında görüşlerini almak adına ulaşamadığımız Muhtar Hüseyin Uçar’a mahalle halkı adına buradan soruyoruz, sorumlu olduğunuz mahalleniz de gerek doğayı kirleten, gerek trafik adına tehlike yaratan ve aynı zamanda korkunç boyutlarda haksız kazanç elde edilen kaçak hafriyat ve toprak dökümü hakkında ne tür bir girişiminiz oldu? Kaçak dökümlerdeki rantın büyüklüğünü göz önünde bulundurduğumuzda, mahalle sakinlerinin de size yönelik” muhtarımız mahallenin sorunuyla değil kişisel işlerinin peşine düşmüş” eleştirilerini de dikkate alarak soruyoruz yetkiniz dahilin de ne tür bir girişiminiz oldu, olduysa nedir?
ÇÖZÜM ZABITA İLE EMNİYETİN ORTAK ÇALIŞMASI
2009 ile 2019 yılları arasında Şahintepe’de Muhtarlık yapan Erol Çapan’a da kaçak dökümü ve kendi dönemini sorduk. Sorduğumuz tüm sorulara tek tek cevap veren Çapan’ın açıklamasını sizler için özetledik.
DEFALARCA ÖLÜMLE TEHDİT EDİLDİM, SALDIRIYA UĞRADIM
Eski Muhtar Erol Çapan, bölgeye kaçak olarak yapılan dökümün geçmişte de olduğunun altını çizerken, mahallemizden geçerek sınırlarımız dahilinde kalan Deliklikaya ve Sazlı Bosna Barajı havzasına yapılan dökümleri durdurmak için ilçe belediyesini ve Büyükşehir Belediyesinin ilgili birimlerini sürekli arardık. Ancak üzülerek söylemek gerekirse, söz konusu birim elemanları genel de kaçak döküm olduktan sonra bölgeye gelip, kontrol edip, rapor tutup, gidiyorlardı.
Muhtarlık olarak kaçak döküme karşı gelerek, döküm yapan şahısları uyararak İstanbul Caddesi İle Deliklikaya Köyü yolunu kendi aracım ile kapatarak çözüm üretmeye çalıştım. Ama malesef kaçak döküm yapan şahıslar kimseyi dinlemediği gibi zaman zaman silah kullanmak dahil zabıtalara da saldırdılar. Hatta bu insanları gözü öylesine dönmüş ki, kamyonu araçların üstüne sürerek ezmeye dahi çalıştılar. Aracı zarar gören ve yaralanan insanlar oldu.
MUHTARIN TEK YETKİSİ DURUMU ISRARLA İLGİLİLERE BİLDİRMEK
Mahalle muhtarlarının yetki anlamında hiçbir yetkisinin olmadığını da sözlerine ekleyen Çapan, ancak muhtar bu durumu korkmadan ve çekinmeden sürekli ilgililere bildirmek zorunda. Ben de hep bunu yaptım ama Emniyette dahil yetkili ve sorumlu bulmakta sorun yaşadım.
ÖNLENEBİLİR Mİ EVET
Kaçak dökümü önleme görevinin İBB çevre ve koruma daire başkanlığına ve zabıta müdürlüğüne ait olduğunu söyleyen Erol Çapan, ‘’Kaçak dökümü gerçekten önlemek istiyorsanız ilçe belediyesi zabıta ekipleri ile emniyetin ortak çalışması gerekiyor’’ dedi.
Tolga ÖZDEMİR- Kent Yaşam Gazetesi