DEVLET MALINA SAHİP ÇIKTI
İstanbul Esenler’deki 15 Temmuz Şehitler Otogarı’nın 5 Mayıs itibariyle 25 yıllık işletme süresi dolmuştu. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi ise ilk önce otogarın otopark işletmeciliğinin İSPARK A.Ş ’ye devredilmesini karara bağladı. Daha sonra ise otogarı 25 yıldır işleten ve “Cinayete azmettirmeden hükümlü” olduğundan yurt dışında kaçak olan Galip Öztürk’ün şirketi Metro Turizm’e ait Avrasya Terminal İşletmeleri A.Ş. (AVTER) süre verilerek ilişkisini kesmesi istenmişti.
15 Temmuz Şehitler Otogarı’nın sadece otopark işletmesi olmayıp 340 otobüs firmasına hizmet veren 168 adet yazıhane ile birlikte benzin istasyonları ve otelin yanı sıra tamirhane, yedek parça, satış dükkanı, elektrikçi, depo, konfeksiyon, ayakkabıcı, ikram ürünleri satış yerleri, eczane, kuyumcu, kırtasiye, ganyan bayi, noter, büro, matbaa gibi çeşitli alanlarda faaliyet gösteren 2000 civarında iş yerinin bulunduğu bir alandan oluşmaktadır.
İMAMOĞLU TEKRARDAN YERİNDE İNCELEME YAPTI
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, geçtiğimiz Ağustos ayında otopark işletmesi İSPARK’a, 9 Eylül’de de otogar faaliyetleri İBB’ye devredilen Bayrampaşa 15 Temmuz Demokrasi Otogarı’nda incelemelerde bulundu.
ESNAF KİRA BEDELLERİNİ İBB’ YE ÖDEYECEK
Vatandaşlar ve esnaf tarafından yoğun ilgiyle karşılanan İmamoğlu, işletme sahiplerinin sorunlarını dinledi. Otogarı geçtiğimiz günlerde devraldıklarını belirten İmamoğlu, sorunların çözümü için ortak masada, ortak kararlar alacaklarını vurguladı. Otogarın yeni mal sahibinin İBB olduğunu vurgulayan İmamoğlu, esnafın kira bedellerini kuruma ödeyeceği bilgisini paylaştı.
BURADA TAPU YOK!
“Otogarın önce otopark kısmını İSPARK olarak teslim aldık. Akabinde, zaten sözleşmesi bitmiş olan alanın, otobüs giriş-çıkışlarını da denetim altına aldık” diyen İmamoğlu, “Şu an tümüyle İBB tarafından yönetilmekte. Şu anda bu Bayrampaşa’daki otogarın otopark ve otobüs giriş-çıkışları bizim kontrolümüzde. Ancak, iş böyle bitmiş değil. Şu an burada otobüs işletmeleri bulunan ticarethaneler, bunun yanı sıra benzin istasyonu ve bunun gibi işletmelerin tümü, İBB’ ye ait. Emlak İstimlak Müdürlüğümüz, şu anda bununla ilgili tespit yapıyor. Bu tespitle beraber, buradaki bütün işletmelerin ecrimisil usulüyle ücretlerini İBB’ ye ödemeleri gerekiyor. Yani bütün kiracıların muhatabı İBB’dir. Burada tapu diye bir şey yoktur. Burası, işletmecilik olarak verilmiştir. Şimdi İBB bünyesine geçmiştir. Dolayısıyla İBB, mal sahibidir, başkası değildir. Bu bir lütuf değil, aksine 16 milyon insanın hakkını teslim almaktır. Geçmişe dönük haksız işlemler yapılmış ise onlarla ilgili de arkadaşlarım araştırmacı olacaklar. Bu anlamdaki süreci, İBB’nin Emlak İstimlak Müdürlüğü yönetecektir” dedi.
HEP BİRLİKTE ORTAK KARAR ALACAĞIZ
Otogarın yeni bir yere taşınma sürecini önemsediklerini dile getiren İmamoğlu, “Bu konuda da hem buradaki sektör temsilcileriyle hem buradaki sektörün işletmeci firmalarıyla ortak karar vermek adına, onlarla oturup konuşacağız. Ve yeni otogarın hem Bayrampaşa hem Harem için nerede olması konusunda hep birlikte ortak karar alacağız. Buraların da yapımını üstleneceğiz. Bu yapımı, ihaleyle de ‘yap-işlet-devret’ yöntemiyle de yapabiliriz. Kendimiz yapıp, işletebiliriz de. Bu süreci tek başımıza analiz etmeyeceğiz. Bu sürecin partneri, bu sektörün temsilcileri olacak. Bu yeni otogarın yapım süreciyle beraber, bilime ve eğitime dönük bir merkez olması konusunda bir ön düşüncemiz var. Bu düşünceyi de masaya yatırıp, tartışacağız. Bütüncül bir şekilde İstanbul’un geleceğini bu anlamda tasarlamış olacağız” ifadelerini kullandı.
EKİM SONUNDA HER ŞEY GÜZEL OLACAK
Otogarda üst çatı kurumunun oluşması için çalışma yapacaklarını ifade eden İmamoğlu, “Belediyemizin bu tür işletmecilik yapan iştirakleri var, Boğaziçi şirketi gibi, bu iştirakin kontrolünde işlerin düzgün yönetilmesi için gerekli tedbirleri alacağız. Bugün gördüğüm manzara itibariyle, hem buranın temizliği hem buradaki tehdit unsurları, geçici tuvalet gibi hizmetlerin buraya taşınması gibi çok daha hızlı hareket etmek adına bir termin koymam lazım. Takvim vermeyi seven bir insanım. Şu an Eylül ayındayız. Ekim sonunda her şey güzel olacak, inşallah biz burayı gezmeye geleceğiz” dedi.
İBB’YE GEÇEN OTOGARDA İLK İCRAAT İNDİRİM
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne devir işlemi tamamlanan Büyük İstanbul Otogarı’nda (15 Temmuz Demokrasi Otogarı) ilk icraat giriş-çıkış ücretlerine gelen indirim oldu. Otobüs gişeleri Galip Öztürk'e ait Avrasya Terminal İşletmeleri A.Ş. (AVTER) şirketinde olan Esenler Otogarı’nın tamamı İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) işletmesine geçti. Esenler Otogarı’nı devralan İBB, ilk icraat olarak daha önce 130 TL olan otobüs giriş çıkış ücretini 80 TL’ye düşürerek, yüzde 40’a yakın bir indirim yaptı.
OTOBÜS PARK ÜCRETLERİDE DÜŞÜRÜLEBİLİR
İndirimin ardından konuştuğumuz Otogar Esnafları Derneği Başkanı Şahap Önal, ‘’ Otobüsçüleri sevindiren bir indirim oldu, gayet memnunuz. Bu bağlamda otobüslerin park ücretlerinin de düşürülmesi gündemde ama devir işlemi daha yeni gerçekleştiği için bu konuda bir çalışma yapılmış değil. Ayrıca yolcuların otogara giriş-çıkış saatleri bir saat uzatıldı lakin bu konuyla ilgili bir düzenleme şart. Eskiden 25 dakika olan sürenin artması, otogar içinde trafiğe sebep oluyor’’ dedi.
YENİ DÖNEM TÜM İŞ YERİ SAHİPLERİ İÇİN ÖNEMLİ
İBB’nin geçte olsa otogarın işletmesine el koyması, mağdur iş yeri sahipleriyle birlikte tüm işletmeciler için önemlidir diyen Şahap Önal, ‘’ Sayın İmamoğlu, seçimden önce tüm ulaşım sektör temsilcileriyle yapmış olduğu toplantıda vermiş olduğu sözler doğrultusunda, otogarın sorunlarını yakından bildiğini ve o sorunları muhataplarıyla birlikte çözeceğine söz vermişti. Mağdur olan iş yeri ve yazıhane sahiplerinin mağduriyetini çözmek için bu konuyu da muhataplarıyla birlikte ele alacağını umuyoruz’’ diye belirtti.
TEMEL BEKLENTİ TEMİZLİK
25 yıllık yap-işlet-devret sözleşmeleri biten bazı dükkan sahiplerinin, kiralarını İBB’ye kaptırmamak için itirazları sürüyor diyen bir dükkan sahibi, ‘’ Bizim en temel beklentimiz temizlik. Zaten kirli olan otogarla son 3 aydır el değiştireceği için hiç ilgilenilmedi ve daha beter oldu. Bir kaç gün önce İBB kontrolü ele alınca, hizmet araçları ve temizlik ekiplerini gönderdi. Ama bu ekiplerde sadece otogarın üst kısmını, yani bir diğer deyişle görünen kısımlarını temizliyor. Mesela bir çok dükkanın bulunduğu bu çarşıya henüz temizlik ekipleri girmedi. Biz kendimizce dükkanlarımızın önünü temizliyoruz ama yetmiyor. Çarşının alt katlarına inin, çöplükten farkı yok’’ diye konuştu.
ÇOCUK İŞÇİLER VAR
Otogar çarşısının içinde babasından kalan dükkanı işletmeye devam eden üniversite mezunu bir esnaf, ‘’ Buradaki esnafında değişmesi gerekiyor. Kime nasıl hitap etmesi gerektiğini bilmeyen insanlar iş yapıyor. Geceleyin buraya gelseniz göreceğiniz şey, çocuk işçiler ve kaçak yabancı uyruklu çalışanlar olacak. İBB ve sayın İmamoğlu’ndan beklentimiz bu gibi durumları denetleyip, düzenlemesi’’ diye belirtti.
ŞOFÖRLER HUZURSUZ, ASAYIŞ KÖTÜ
Otogarın alt katlarının iki türlü temizliğe ihtiyaç duyduğunu anlatan bir otobüs şoförü, ‘’ Bakın kimse bahsini açmak istemiyor ama alt katlarda uyuşturucu, kadın ticareti gibi faaliyetler dönüyor. Biz şoförlerin diğer vatandaşlardan daha çok vakit geçirdiği bu alt katlarda huzuru yok. Zaten normal vatandaşlar belli bir seviyeden aşağıya inemiyor, inende çıkamıyor. Asayiş ekipleri artık bu olaylara el atmalı. Bunlara izin verilmemeli. Gerçek bir temizlik şart. Hem bu konuda hem de hijyen ve sağlık açısından. Bakın etrafınıza, duvar kenarlarına işemişler, ortalıkta fareler geziyor. Biz bu şartlar altında çalışmak zorunda kalıyoruz’’ dedi.