Öne Çıkanlar Esenyurt Belediyesi 30 Ağustos oratoryosu Marmara Çevreci Belediyeler Birliği mega projesi Yıl Sonu Sergi ve Belge Töreni Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin

Güneş Çarpması Hayatı Tehdit Ediyor!

Güneş çarpması, genellikle yüksek sıcaklıklara uzun süre maruz kalmanın veya fiziksel eforun bir sonucu olarak vücudunuzun aşırı ısınmasının neden olduğu bir durumdur.

- Bu haber 10 kez okundu.

Güneş Çarpması Hayatı Tehdit Ediyor!

Güneş çarpması nedir?

Güneş çarpması vücut ısısının 40 derece ve üstüne çıkması sonucu meydana gelebilir, en çok yaz aylarında görülür. Güneş çarpması tıbbi bir acil durumdur ve derhal uygun şekilde tedavi edilmezse ölümcül olabilir. Tedavi edilmeyen güneş çarpması beyninize, kalbinize, böbreklerinize ve kaslarınıza hızla zarar verebilir. Tedavi ne kadar uzun süre ertelenirse hasar kötüleşir ve ciddi komplikasyon veya ölüm riskinizi artırır.

 Güneş çarpması belirtileri

Yüksek vücut ısısı: Vücut ısısının 40 derece ve üstüne çıkması güneş çarpmasının ana işaretidir.

Değişen zihinsel durum veya davranış: Karışıklık, ajitasyon, konuşma bozukluğu, sinirlilik, deliryum, nöbetler ve koma, hepsi sıcak çarpmasından kaynaklanabilir.

Terlemede değişiklik: Sıcak havaların neden olduğu sıcak çarpmasında, cildiniz dokunulduğunda sıcak ve kuru hissedecektir. Bununla birlikte, yorucu egzersizin neden olduğu sıcak çarpmasında cildiniz kuru veya hafif nemli olabilir.

Mide bulantısı ve kusma: Midenizde rahatsızlık hissedebilir veya kusabilirsiniz.

Kızarmış cilt: Vücut ısınız arttıkça cildiniz kızarabilir.

Aşırı kalp hızı: Nabzınız önemli ölçüde artabilir, çünkü ısı stresi vücudunuzu soğutmaya yardımcı olmak için kalbinize muazzam bir yük getirir.

Baş ağrısı: Başınız zonklayabilir.

Bununla birlikte, bazı kişilerde uyarı vermeden aniden ve hızlı bir şekilde sıcak çarpması semptomları gelişebilir.

 Güneş çarpmasına ne iyi gelir?

Güneş çarpması olan kişi soğutularak tedavi edilir. Bir kişinin güneş çarpması yaşadığını düşünüyorsanız, derhal acil servisi arayın.

Acil tedaviyi beklerken aşırı ısınan kişiyi soğutmak için yapabilecekleriniz:

Kişiyi gölgeye veya içeriye alın.
Fazla giysileri çıkarın.
Kişiyi mevcut olan herhangi bir yöntemle soğutun; soğuk suyla dolu bir küvete veya soğuk bir duşa koyun. Bahçe hortumu ile su püskürtün, vantilatör açın veya kişinin baş, boyun, koltuk altı ve kasık bölgelerine buz paketleri, ıslak havlular koyun.

Güneş çarpması riski en çok kimlerde olur?

Güneş çarpmalarını önlemek, sıcak ve nemli havalarda susuz kalmamak ve şiddetli fiziksel aktivitelerden kaçınmak gerekir. Bebekler, yaşlılar, sporcular ve açık hava çalışanları, sıcak çarpması için en büyük risk altındaki gruplardır.
Bebekleri, çocukları veya hayvanları arabada bırakmak sıcak çarpması riski taşır. Ilıman havalarda bile kapalı bir arabanın içindeki sıcaklık tehlikeli seviyelere ulaşabilir.

Güneş çarpmasını nasıl önleyebilirsiniz ?

Güneş çarpmalarını önlemek için, sıcak ve nemli havalarda susuz kalmamak ve şiddetli fiziksel aktivitelerden kaçınmak gerekir.Sıcak havalarda fiziksel aktivite yapmanız gerekiyorsa, bol miktarda sıvı alın. Ancak dehidrasyona neden olabilecek alkol ve kafeinden kaçının.

Aşırı terlerseniz veya uzun süre güneş ışığında yoğun aktivite yaparsanız, vücudunuzun elektrolit (sodyum gibi) ve sıvı takviyesine ihtiyacı olacaktır . Kendinizi nemlendirmek için sık sık ara verin. Şapka ve açık renkli, hafif, bol giysiler giyin. Kullanılmadığı zaman arabaları kilitli tutun ve kilitli bir arabada asla bebekleri, çocukları veya evcil hayvanları gözetimsiz bırakmayın.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.