Kahramanmaraş merkezli, Türkiye’nin 11 ilini ve 13,5 milyon insanını doğrudan vuran şiddetli depremler sonrasında beklenen Marmara Depremi, özellikle İstanbul’da yaşayan vatandaşların gündeminde.
YERLİ-YABANCI NÜFUS ARTTI, ALANLAR AZALDI
17 Ağustos 1999 Gölcük’te meydana gelen depremin ardından 23 yıl geçmiş ve uzmanlara göre “eli kulağında” olan deprem öncesinde İstanbul’un yıllar boyunca gerek yerli gerekse yabancı nüfus artışı karşısında afet toplanma alanlarının sayısının azalması ve küçülmesi, beklenen büyük deprem yaşanması halinde felaketin boyutunu katlayabilir.
Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Şehir Plancıları Odası’nın 2017 yılında yaptığı basın açıklamasında, 1999 depreminden sonra belirlenen deprem toplanma alanlarının sayısının 77’ye düştüğünü açıklamıştı. Geçen 5 yılda alanların daha da azaldığı ve daraldığı tahmin ediliyor.
YERLEŞİM VE TOPLANMA ALANI KIYASI
Uydu görüntüsünde yerleşim alanlarının sıklığı ve genişliğiyle afet toplanma alanının boyutu kıyaslandığında felaket anında yaşanacak kaos hakkında öngörüde bulunulabiliyor.
AFAD: KAMUOYU YANLIŞ BİLGİLENDİRİLİYOR
AFAD, toplanma alanlarına ilişkin haberlerin kamuoyunu yanlış bilgilendirdiğini 15 Kasım 2020 tarihinde yaptığın basın açıklamasında duyurdu. Söz konusu iddianın toplanma alanlarının barınma alanları ile karıştırılarak 470 olarak verildiğini ifade etti. İstanbul’da 3 bin 21 toplanma alanının bulunduğunu açıkladı. Ancak barınma alanlarının sayısını paylaşmadı.
BAKAN SOYLU’DAN AÇIKLAMA
2021 yılına gelindiğinde ise İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun 17 Nisan’da yaptığı açıklamada "İstanbul’da afet toplanma alanlarının sayısının 2900’den 5599’a yükseldiğini, kişi başına alanın ise 1,29 metrekareden 3,27 metrekareye ulaştığını" açıkladı.
E-DEVLET’TEN SORGULANABİLİYOR
Güncel deprem toplanma ve barınma alanlarına İBB’den ve E- Devlet üzerinden ulaşılabiliyor. Söz konusu ekran e-Devlet sistemi içinde “Afet ve Acil Durum Toplanma Alanı Sorgulama” bölümünde bulunuyor.
BİR BAŞKA KAYIP; AFET KONTEYNERLERİ
99 depreminin ardından 2000'li yılların başında İstanbul Valiliği Afet Yönetim Merkezi tarafından 762 mahalle ve 173 köye yerleştirilen turuncu renkli yaklaşık 2 bin konteyner bulunuyordu.
Afet toplanma alanlarına konuşlandırılan bu yapılarda afetzedelere geçici barınma, korunma ve ilk yardım müdahalelerinin sağlanacağı öngörülüyordu.
KORUYAN VE DENETLEYEN OLMADI; HIRSIZLARIN HEDEFİ OLDU
Turuncu renkli afet konteynerleri geçtiğimiz dönemlerde hırsızların hedefi olmuştu. Hırsızlık olaylarının artması üzerine konteynerlerin yerleri değiştirildi.
Deprem konteynerlerinin bakımı ve kontrolleri İstanbul Valiliği Afet Yönetim Merkezi tarafından ilçe belediyelerine devredilmişti.
2021 yılındaki verilere göre toplam kullanılabilir durumda 505 konteyner bulunuyor; ancak konteynerleri afet anında kimin, nasıl açacağı ve konteynerlerin nerede olduğuna dair birçok vatandaşın bilgisi yok.